Košice vyhrali a postúpili do finále hokejovej extraligy

28.03.2008 Celý región

HC Košice - HK 36 Skalica 5:4 (1:2, 3:2, 1:0) - konečný stav série 4:3, do finále postúpil Košice
Hokejisti HC Košice vyhrali v rozhodujúcom siedmom zápase semifinálovej série play off extraligy nad HK 36 Skalica 5:4. Vo finále sa stretnú s úradujúcim majstrom Slovan Bratislava, súboje odštartujú v pondelok v hlavnom meste. Obaja finalisti tak určite budú hrať v Lige majstrov, lebo Slovan si víťazstvom v základnej časti zabezpečil minimálne kvalifikáciu a Košice skončili druhé. Víťaz slovenského finále pôjde priamo do hlavnej fázy novej medzinárodnej súťaže.
Košičania sa do záverečnej série play off prebojovali po piatich rokoch, naopak Skaličania prepásli premiéru. Ich hviezdny útočník Žigmund Pálffy sa s oslnivou domácou sezónou rozlúčil gólom a jeho 99. bod je vyrovnaným rekordom Pavla Demitru, ktorý mal v sezóne 2004/05 rovnaký počet v drese Dukly Trenčín.

HC Košice - HK 36 Skalica 5:4 (1:2, 3:2, 1:0)
Góly: 1. Kmiť (Huna, Šimurda), 23. Kmiť (Droppa), 27. Gron (Huna, Kmiť), 33. Droppa (Kmiť, Huna), 48. Miklík (Javín, Kledrowetz) - 16. Pálffy (Mikúš, Hartmann), 17. Mikúš (Vlk, Gründling), 23. Pašek (Kocák, Školiak), 25. Kocák (Pašek, Školiak)
Rozhodcovia: Baluška, Kubuš - Mášik, M. Novák
vylúčení: 6:6 na 2 min.
presilovky: 2:1
oslabenia: 0:0
zmeny: 24. Valentín (Košice) za Moceka
8347 divákov (vypredané).

Košických hokejistov pred stretnutím so Skalicou zaskočila vysoká teplota obrancu M. Šterbáka, takže muselo dôjsť ku korektúram v obranných radoch, ale vynahradil im to kmitajúci Kmiť. Prvou strelou na Rybára už v 1. minúte dostal východniarov do vedenia. To však akoby Košičanom skôr poškodilo, neuspeli v presilovkách, dokonca ani piatich proti trom. Hlavne však málo strieľali a nedostávali sa do šancí. Najmä preto, že Záhoráci hrali zodpovedne v defenzíve a dobre vykrývali najmä stredné pásmo. Lipovského otestoval až v 11. minúte Pálffy. Potom však prišlo pre Košičanov šokujúcich 73 sekúnd, počas ktorých sa hostia dvoma gólmi dostali nečakane do vedenia 2:1. Pálffy mal v 20. minúte na dosah tretí gól i stovku v kanadskom bodovaní, ale Lipovský svojich podržal. Košický útočník Kmiť načal vyrovnaním na 2:2 druhú tretinu, v ktorej si diváci naozaj prišli na svoje. Hral sa otvorenejší hokej od bránky ku bránke a hlavne sa rodili šance i góly. Za dve minúty Skalica získala vedenie 4:2 a s Košičanmi to nevyzeralo vôbec ružovo. Odpovedali však najlepším spôsobom - zrýchlili pohyb, vrátili sa ku kombinácii a rýchlym brejkom. Významné slovo mal Kmiť, autor dvoch gólov a pri ďalších dvoch asistoval. Hostia totiž nestačili zastaviť lavínu, Rybár často nevedel kam skôr skočiť a tak celkom zákonite sa vypredaný štadión dočkal vyrovnania na 4:4. Domáci pokračovali v dobre nasadenom trende, ale ani Skalica ešte nerezignovala. Tým skôr, že sa jej strelecky nečakane darilo - v troch predošlých zápasoch v Košiciach dala iba dva góly. Ten rozhodujúci piaty však strelil v 48. minúte Miklík a definitívne posunul domácich do finále. Hostia už nevyrovnali ani pri záverečnej krátkej power play.
(TASR)
 

Vyberte región